Få dina e-vätskor precis som du vill ha dem

Efter de nya omregleringarna på e-cigarettmarknaden finns det kanske många e-vätskor som du inte kan få i din önskade styrka längre. Som tur är finns det sätt att komma runt problemet. De allra flesta kan du nämligen blanda fram själv. Det är inte svårt och påminner lite om att blanda din egen saft.

Nedan kan du se hur man bär sig åt.


Färdigblandade vätskor som kommer i i nikotinfri, 6 mg och 12 mg (ev. 18 mg)

T.ex. Vapeson och Sundbygaard 

Ett lite ”old school”, men också väldigt smidigt vis eftersom vätskorna är färdigblandade till dig på förhand. Ovanstående märken kommer inte i 3mg och 9mg men det kan uppnås med följande blandningsmetod:

3 mg:

1 st. utan nikotin (0 mg)

1 st. 6 mg

Blanda flaskorna och resultatet är 3 mg.

9 mg:

1 st. utan nikotin (0 mg)
1 st. 18 mg

Blanda de två flaskorna och du får en vätska på 9 mg.


Du kan göra det lättare för dig själv genom att köpa en blandningsflaska på 30 ml så allt får plats i en flaska. Du kan också multiplicera ”recepten” och blanda mer vätska åt gången. Vi har även en 50 ml-flaska till större blandningar.

Se 10, 30 och 50 ml blandingsflaskor här. 

Se till att skaka ordentligt varje gång du blandar så nikotinet är jämnt fördelat i vätskan.


SHAKE N VAPE E-VÄTSKOR UTAN NIKOTIN

Som alternativ till de färdigblandade e-vätskorna kan du med fördel köpa Shake N Vape. Med Shake N Vape köper du en större mängd e-vätska utan nikotin och en nikotinbas med ditt önskade nikotininnehåll, och blandar själv din nikotinhaltiga e-vätska. Det är smidigt och enkelt och du kan själv bestämma hur mycket nikotin du vill ha i din vätska.

När du köper Shake N Vape ska du bestämma dig för hur många mg nikotin du vill ha i din e-vätska. Om du är osäker kan du låta dig inspireras av de färdigblandade vätskor som du brukar köpa. De flesta Shake N Vapes har plats för antingen 1 eller 2 nikotin-boosters i antingen 60 ml- eller 120-ml-flaskor vilket motsvarar 3 respektive 6 mg nikotin. Vissa märken som t.ex. Vape Away ger dig möjlighet att tillsätta upp till 4 nikotinboosters så du kan komma upp i hela 12 mg vilket passar bra för de tobakssmaker som Vape Away specialicerat sig på.

Blog Bland Selv E Væske Shake N Vape

 Så blandar duShake N Vape:

  • Ta bort drip tippen och häll önskat antal boosters i Shake N Vape-e-vätskan
  • Sätt på drip tippen igen, skruva på locket och skaka ordentligt i ca 5 minuter
  • Låt blandningen dra i 10-20 minuter
  • Nu kan du börja vejpa, eller låta vätskan mogna ytterligare

Blanda själv-e-vätskan är i princip klar att använda redan efter 10-20 minuters vila, vilket det också står på etiketten till alla Shake N Vape-Kits. Många föredrar dock att låta e-vätskan mogna så vätskan och nikotinet fårmöjlighet att blandas ordentligt.


BLANDA DIN EGEN AROM

Om du själv vill ha inflytande över smaken på e-vätska, kanske eftersom du är lite nördig med dina vätskepreferencer eller för att din favoritsmak med nikotin har utgått eller inte finns i Sverige så kan du blanda den själv. Till skillnad från Shake N Vape tillsätter du inte bara nikotin till en färdigblandad e-vätska, du blandar en liten dos arom med nikotin för att göra din egen blanda-själv-e-vätska.

Det lättaste sättet att komma igång med blanda-själv-e-vätska är att köpa ett kit för ändamålet. Kittet består typiskt av arom och nikotinbas på totalt 10 ml vilket ger cirka 5 påfyllningar. När du blir lite mer erfaren kan du köpa arom och nikotinbas separat i större mängder och experimentera med att blanda olika aromer för att skapa nya och bättre smaker.

Blog Bland Selv E væske Aroma

 Så här blandar du din arom:

  • Mät upp 2 ml arom och 8 ml nikotinbas och häll i en tom flaska
  • Stäng flaskan och skaka den väl
  • Låt flaskan stå i minimum 10-20 minuter
  • Använd e-vätskan eller påbörja en mogningsprocess

Använd alltid en ren behållare till blanda-själv, välj gärna en refill-behållare till ändamålet – det gör det också enklare att fylla vätskan i e-cigaretten.


VPG-BAS TILL DIN BLANDA SJÄLV-E-VÄTSKA

När du ska välja din e-vätska, oavsett om det är tal om en färdigblandad version, Shake N Vape eller Blanda-själv, ska du välja innehåll av PG/VG, som är de två primära tillsatsämnena i e-vätska. PG står för Propylen Glycol, och VG står för Vegetabiliskt Glycerin. Tillsättningsämnena är också kända under e-numren E-1520 och E-422 och de används bland annat i hålhållsprodukter och matvaror, du har garanterat intagit dem flera gånger tidigare.

PG är en smakförstärkare. Ju högre innehåll av PG, desto mer intensiv kommer smaken/aromen att bli. Samtidigt har PG en effekt på den s.k. ”halskli”-känslan som många tobakscigaretter också ger och som ex-rökare ofta är förtjusta i.

Blog Bland Selv E Væske VPG Base

VG är trögflytande och ger därför en direkt inverkan på mängden ånga. Ju mer VG desto mer och fylligare ånga får du. VG har dock en söt bismak och kan därför ”förvränga” smaken/aromen på e-vätskan om innehåller är mycket högt.

En standard e-vätska har vanligtvis ett innehåll på 50/50 för att skapa balans. Det är dock en smaksak vad du föredrar och om du värdesätter smakintensitet eller ångmängd mest.


LÅT DIN BLANDA-SJÄLV-E-VÄTSKA MOGNA

Oavsett om du föredrar Shake N Vape eller arom er det en fördel att låta själva e-vätskan mogna innan du använder den. Båda typer av vätska kan i princip användas omedelbart efter blandningmen smak och nikotin blandas bättre med varandra genom en mogningsprocess vilket ger en bättre vejpupplevelse. Vi rekommenderar därför att man låter e-vätskan mogna före bruk.

Hur du mognar din vätska beror på hur mycket tid du har. Värme ger en kortare mogningsprocess, medan kyliga och mörka omgivningar ger en längre (men bättre) mogningsproess.

Kort mogningsprocess

Det finns flera lätta sätt att mogna e-vätska på. I princip handlar det om att värma upp vätskan under kort tid. Det kan du göra på följande vis:

Mogningsprocess 1:

Ställ flaskan i en lufttät påse och placera påsen i en skål med varmt vatten (ca kroppstemperatur). Låt flaskan stå tills vattnet svalnat. Öppna flaskan snabbt, sätt på locket och skaka ordentligt.

Mogningsprocess 2:

Värm flaskan i mikrovågsugnen i 10 sekunder på full effekt. Öppnaflaskan snabbt, sätt på locket igen och skaka ordentligt. Upprepa eventuellt en eller två gånger mera. Du ska naturligtvis tänka på att använda flaskor som tål mikrovågsugn.

Mogningsprocess 3:

Denna mogningsprocess kan bara användas om du har en bil och bara under sommarhalvåret. Ställ flaskan i en lufttät påse i handskfacket på en bil. Låt den stå i 1-2 dagar. Öppna flaskan snabbt, sätt på locket och skaka väl.

Blog Bland Selv E Væske Modning

Lång mogningsprocess

Till skillnad från den korta mogningsprocessen sker den långa mogningsprocessen i kalla omgivningar. Mogningsprocessen påminner mycket om den man använder till vin.

Mogningsprocess:

Placera e-vätskan på en mörk och kylig plats. Det kan vara i en källare eller längst ner i ett klädskåp. Skaka flaskan dagligen. Den är klar efter 2-4 veckor.

Syresätt vätskan:

Vissa rekommenderar att man tar av locket under delar av mogningsprocessen för att mogna vätskan. Du bör dock inte låta locket vara av i mer än 24 timmar åt gången och se till att det varken kan komma in smuts eller insekter i flaskan. En annan möjlighet är att öppna flaskan snabbt varje dag innan du skakar den.

Val av mogningsprocess

Vilken av ovanstående mogningsprocesser du väljer beror på hur mycket tid du har och dina preferenser. Det är dock klokt att försöka sig på både en lång och en kort mogningsprocess med samma vätska. Kanske känner du ingen skillnad, och då finns det ingen anledning till att lägga 3-4 veckor på att mogna en flaska e-vätska. Kanske upptäcker du, som många andra att vätskan får något mer karaktär när den mognas i mörka och kalla omgivningar under längre tid


Mer info om TPD

Varför är det inte möjligt att få de färdigblandade vätskorna i alla nikotinstyrkor – och varför kan jag inte hitta samma smak i Sverige som i andra EU-länder? TPD (Tobacco Products Directive)-lagstiftningen är en gemensam lagstiftning för hela Europa men certifiering och registrering sker individuellt i respektive land.

Det innebär att även om en e-juice är TPD-godkänd och därför uppfyller kraven är det inte garanterat att den får säljas i alla EU-länder. Alla e-juicer ska registreras och rapporteras i det land de säljs i.

I förbindelse med certifieringen ska det betalas en registreringsavgift som bestäms i respektive land. Tyvärr är de olika länderna i Europa inte överens om hur stor denna avgift ska vara, vilket gör det mer eller mindre attraktivt för producenterna att registrera deras vätskor i olika länder.

Spridningen på registreringsavgiften i de olika europeiska länderna sträcker sig från 44,85€ (ca 334 kr) i Holland till 36 900 DKK i Danmark. Denna avgift ska betalas för varje smak- och nikotinvariant. Det innebär att det kostar ca 110 gånger så mycketatt registrera en vätska i Danmark jämfört med i Holland. När vätskan väl är registrerad ska det varje år betalas en ”upprätthållelse-avgift” för varje variant– och denna uppgår, i Danmark, till ca hälften av registreringsavgiften.

Tappa inte modet

De mycket höga avgifterna i Skandinavien innebär att en del nikotinstyrkor och tyvärr även smakvarianter har utgått. Som tur är kan vi fortfarande, trots de höga avgifterna, erbjuda en mängd olika märken, smakvarianter och nikotinstyrkor – och det kommer hela tiden nya. Se hela vårt urval av e-juicer här

Ovanstående guide är framtagen för att hjälpa dig att själv blandadin e-juice precis som du vill ha den i förhållande till nikotinstyrka och smak. Med ett stort urval av aromer kan du lätt lära dig att blanda din helt egen e-juice. Kom ihåg att det är nödvändigt att blanda aromen med bas innan den kan vejpas.

Om du har frågor om speciella blandningsförhållanden som inte nämnts i denna korta guide är du varmt välkommen att kontakta vår kundservice.